Napakelkka valmis

Napakelkan rakentaminen

Napakelkka on vanha lasten talvileikkien hitti. Napakelkka on helppo ja nopea rakentaa. Napakelkassa viihtyvät myös aikuiset.

Rakennusohje

Napakelkan voi rakentaa varioiden. Itse olen rakentanut 3 kappaletta onnistuneesti.

Tarvikkeet:

  1. Runkopuu n. 150 cm riippuen kuinka syvä järvi
  2. Aisapuu n. 3 metriä
  3. Naula
  4. Akkuporakone
  5. Kaira
  6. Pulkka

Aluksi hankitaan runkopuu. Itse ole huomannut parhaimmiksi runkopuiksi naapurin mailta kaadetun puun rungot. Ilta hämärässä kun käy kaatamassa runkopuun niin saa mukavaa jännitystä kiinnijäämisestä (vitsi). Runkopuun pituus määräytyy sen mukaan, kuinka syvää järvessä on vesi. Runkopuu kannattaa aina mitoittaa hieman pitkäksi.

Kun runkopuu on hankittu kairataan jäähän reikä ja puu upotetaan reikään pohjaa myöten. Lumella ja vedellä tilkitään reiän ympärys siten, että runkopuu on kohtisuorassa ylös. Asento on tärkeä kohtisuoraan asennettuun puuhun ei kohdistu turhaa vääntöä kun aisaa lähdetään pyörittämään. Normaalisti kun illalla pistää runkopuun järvenjäähän niin aamusta voi jo aloittaa leikin.

Runkopuu
Runkopuu

Runkopuun asennuksen jälkeen etsitään aisapuu. Lauta käy hyvin aisapuuksi, sillä aisapuun on hyvä olla kestävä ja pitkä. Aisapuun molempiin päihin tehdään reikä. Ensimmäinen reikä tehdään 5 – 10 cm etäisyydelle päästä. Tähän päähän saa pulkan hyvin kiinnitettyä pujottamalla, jolloin pulkka pysyy varmasti kiinni kun vauhtia aletaan lisäämään. Toiseen päähän tehdään reikä n. 0,7 – 1 metrin etäisyydelle päästä.

Aisapuu pulkkakiinnitys

Kun runkopuu on jäätynyt se sahataan sopivalta korkeudelta poikki. Riippuen lasten ja aikuisten pituudesta noin aikuisen vyötärön korkeus on hyvä. Sahauksen jälkeen lyödään naula pystyyn keskelle runkopuuta ja laitetaan aisalauta paikalleen tehdyn reijän kohdalta.

Naula runkopuussa
Naula runkopuussa

Lopuksi ei muuta kuin kovaa ajoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *