Peitetulppa 3D malli

Missä voi 3D tulostaa ilmaiseksi?

on kysymys johon törmää usein. Ilmaista en ole vielä löytänyt, mutta Tamperellaa 3D tulostus onnistuu lähes ilmaiseksi esimerkiksi Tekomon tulostimilla Sampolan kirjastossa. Hinta on tällä hetkellä 1 €.

Itselleni tuli tarve 3D tulostaa nappeja. Tein aikaisemmin saunaan remontin ja samalla seinät ja lauteet vaihtoivat väriä valkoiseksi ja mustaksi. Yritin aikani etsiä netistä mustia ja valkoisia ruuvin peitetulppia, mutta en löytänyt. Mieleeni tuli, että kyseiset tulpat olisi varmaan helppo piirtää itse ja tulostaa 3D printterillä.

Ilmainen 3D suunnitteluohjelma

Joskus aikaisemmin olin suunnitellut terassin laudoitusta Sketcup ohjelmalla ja se on helppokäyttöinen. Suunnitteluun meni n. 1 tunti, sillä hiukan piti etsiä tutoriaalista tietoa, kuinka tehdään pyöristetty peitetulpan pää, jotta se ei ota jalkapohjaan kun jalkoja lepuuttaa saunan kaiteella.

3D peitetulppa malli
3D peitetulppa malli
3D peitetulppa malli alaviistosta
3D peitetulppa malli alaviistosta

3D tulostuksen valmistelu

3D tulostusta varten oma malli tulee tuoda määrätynlaisessa muodossa 3D tulostimelle. Tekomon Simplify3D ohjelma tulee .stl muotoa ja Schetsupista tämän saa exportattu ulos. Import Simplify3D ohjelmaan onnistuu helposti ja tämän jälkeen ohjelma tekee automaattisesti tukirakenteet tulostusta varten.

3D tulostuskappale tukirakenteilla
3D tulostuskappale tukirakenteilla

Jostain syystä, arvatenkin että tulostettava kappale oli pieni niin tulostusta ei voinut tehdä ylösalaisin. Jos tulostus olisi onnistunut ylösalaisin niin tukirakenteita (kuvassa valkoiset) olisi tarvinnut paljon vähemmän ja yhden peitetulpan tulostamiseen olisi mennyt vähemmän aikaa. Lisäksi jos Simplify3D asetuksia olisi tutkinut enemmän olisi varmaan löytänyt asetuksen, jolla ennen jokaista tulostusta ei käydä lävitse tarkistuspisteitä. Tulostusalustan korkeus tarkistetaan yhdeksästä kohdasta aina ennen tulostusta joka vie myös aikaa.

Lopputulos

Lopputulokseen olen tyytyväinen tulostin mustia ja valkoisia peitetulppia saunan eri kohtiin ja ne sopivat hyvin paikoilleen ja ajavat asiansa.

Musta peitetulppa
Musta peitetulppa
Valkoinen peitetulppa
Valkoinen peitetulppa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *