Porto

Sähköautolla ulkomaille opas ja muistilista

Kun olet suunnittelemassa matkaa sähköautolla ulkomaille kannattaa varautua seuraavan listan mukaisesti.

Maastavientivaltakirja

Tarvitse maastavientivaltakirjan jos auton omistaja on rahoitusyhtiö tai leasing yhtiö. Maastavientivaltakirjan saat tilattua esim. soittamalla asiakaspalveluun ja pyytämällä postitse lähetystä. Leasing autossa kannattaa olla yhteydessä leasing yhtiöön josta he neuvovat sinua eteenpäin. Jos auto on ostettu rahoituksella niin ole yhteydessä rahoitusyhtiöön. Jos et ole varma mihin olla yhteydessä voit tarkistaa Traficomin sivuilta omistajan ja haltijan tiedot ja edetä tätä kautta.

Rekisteriote

Saat tilattua paperisen rekisteriotteen Traficomin sivuilta kohdasta Ajoneuvot -> valitse ajoneuvosi -> Tilaa rekisteröintitodistus Osa I (tekninen osa). Hinta 0 €. Rekisteriote saapuu noin viikossa postitse. Huomioi tässä, että jos sinulla on leasing auto niin rekisteriote lähetetään sinun työpaikallesi jolloin kannattaa varmistaa, että saat kirjeen käsiisi ennen kuin loma alkaa.

Rekisteriotetta ei yleensä tarvitse pohjoismaissa ( ei tarkisteta ), mutta Traficom suosittelee paperista rekisteriotetta aina Suomen rajojen ulkopuolella. Jos matkasi suuntautuu esimerkiksi Tanskaan Ruotsin lävitse ja päätätkin tulla takaisin toista reittiä. Tällöin sinulla on rekisteriote valmiina ja matka Saksan, Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron kautta onnistuu. Paperinen rekisteriote on hyvä tilata joka tapauksessa, sillä kun se on tilattu niin se on tilattu ja ei tarvitse miettiä asiaa sen enempiä.

Traficom

Green Card

Green card tilataan omalta vakuutusyhtiöltä. Toimitusaika on yleensä viikko tai kaksi viikkoa. Tässäkin kannattaa toimia samalla tavalla kuin rekisteriotteen kanssa. Vakuutusyhtiöstä riippuen kaikkiin maihin tätä ei tarvitse ottaa mukaan, mutta varmuudeksi kannattaa tilata aina.

EU-Kilpi

EU-maissa autossa tulee olla EU-kilpi. Jos autossasi ei ole Suomen kansallisuustarraa eli FIN tunnusta voit hankki tarran esim Motonetistä tai tilata netistä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Voi tilata Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Jos sairastut ulkomailla ja tarvitset sairaalahoitoa kortti helpottaa ja nopeuttaa hoidon saamista.

Sinulla on oikeus Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC), jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. Kortti on ilmainen.

Green Zone

Eurooppalaisien kaupunkien vihreät vyöhykkeet tarra. Tarra oikeuttaa ajamaan vyöhykkeellä. https://www.green-zones.eu/en/ sivustolta löydät kaupungit joissa vihreä vyöhyke on käytössä sekä voit ladata sovelluksen joka näyttää eri kaupunkien Green Zonet.

Lataussovellukset

Jokaisessa maassa on omia toimijoita ja lisäksi useammat toimijat tarjoavat ns roaming latausta ulkomailla. Roaming lataus on yleensä kalliimpaa sillä sähköautolatauksessa eletään vielä vanhaa matkapuhelinaikaa jolloin roamingista saa veloittaa haluamansa hinnan. Lisäksi esim Tesla Super Charger toimii useassa maassa jolloin Teslalla navigointi opastaa Teslan latauspisteille. Tällä hetkellä myös muille automerkeille on avattu Super Chargerit, mutta näissä lataushinta on roaming tyylinen eli jonkun verran kalliimpi kuin Teslakuskeille.

Sovelluskaupasta kannattaa ladata seuraavat äpit:

Kaikki maat: Tesla Super Charger

Ruotsi: Mer Sverige

Viro: Volt

Rekisteröidy ja liitä maksukorttisi hyvissä ajoin ennen matkaa sovelluksiin, jolloin kiire ja paniikki ei yllätä siinä vaiheessa kun virta on vähissä.

Aikaisemmat sovellusarvostelut

Lue myös aikaisemmat sovellusarvostelut

Jäikö jotain puuttumaan? Kerro kommenteissa alapuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *