talviautoilu

Sähköauto talvella

Sähköautoilu talvella, mitä tulee tietää ja muistaa

Moni sähköauton ostoa suunnitteleva tai siitä haaveileva saattaa törmätä keskusteluissa epäluuloihin sähköauton talviominaisuuksista. Epävarmuutta lisää tietämättömyys sekä muutosvastarinta, joka jyllää vieläkin vanhojen motoristien ”tietona”. Tosiasia on se, että sähköautot lisääntyvät huimaa vauhtia, mutta auto tulee silti valita tarpeen mukaan kuten on tehty aikaisemminkin. Bensa / Diesel autolla pärjää edelleenkin myös talvella ja kenenkään ei ole pakko vaihtaa sähköautoon, mutta sähköauton ostamista ei kannata jättää tekemättä sen vuoksi, että toinen on sitä mieltä että sillä ei pärjää talvella vaan kannattaa tehdä ostopäätös tiedon mukaan.

Pääseekö sähköautolla talvella yhtä pitkälle kuin kesällä?

Ei pääse.

Miksi sähköautolla ei pääse talvella yhtä pitkälle kuin kesällä?

Sähköautossa kuten polttomoottoriautossa kulutus kasvaa talvella.

Kulutukseen talvella vaikuttaa:

  • Renkaiden vierintävastus
  • Pakkasilman suurempi ilmanvastus
  • Matkustamon lämmitys
  • Akun lämmittäminen

Sähkömoottori ei tuota hukkalämpöä paljoakaan, joten matkustamon lämmittämiseen sekä akun lämmittämiseen menee energiaa enemmän kuin kesällä jolloin keli on suotuisampi.

Kuinka pitkälle sähköautolla pääsee talvella?

Polttomoottorilla keskikulutus ilmoitetaan l/km ja kulutustieto on valmistajan ilmoittama. Kulutus on aikaisemmin ilmoitettu käyttäen NEDC eli New European Driving Cycle joka kertoo auton laskennallisen kulutuksen laboratorio-olosuhteissa. Tämä jo itsessään kertoo, että laboratoriolosuhteet eivät vastaa todellisia olosuhteita. Tämän vuoksi EU on ottanut käyttöön RDE mittauksen joka kertoo paremmin päästöjen määrän ja keskikulutuksen. Taulukosta voi katsoa esimerkkejä kuinka paljon kulutus on polttomoottorilla ollut suurempi kun mittaus tehdään NEDC vs RDE -mittauksella.

On se kulutus polttomoottorillakin paljon suurempi kuin ilmoitettu kulutuslukema kun käytetään RDE mittausta. Tähän eroon ei ole kiinnitetty huomiota aikaisemmin, sillä lähtökohtaisesti polttomoottorilla ajaessa tankkiin on mahtunut enemmän ainetta ja tankkaaminen on nopeampaa joten se on jäänyt taustalle.

Tekijämiehen huomio

Sähköautoilla kulutus ilmoitetaan käyttäen WLTP :tä. WLTP on YK:n alainen järjestelmä, jonka on tarkoitus korvata NEDC. WLTP mittaustavasta polttomoottoreihin ja sähköautoihin voit lukea enemmän täältä.

Mitä WLTP kulutus sähköautoilla todellisuudessa tarkoittaa? Jos sähköinen toimintamatka ilmoitetaan WLTP kilometreinä niin esimerkkinä voi hyvin käyttää seuraavanlaista tapaa talviolosuhteissa. Etsi valmistaman antama WLTP tieto kyseisen auton mallia ja akkukokoa hyödyntäen ja kerro se 0,7 jolloin saat talvella päästävän matkan kun akku on ladattu täyteen.

Miksi 30 % vähemmän kuin WLTP? Ensimmäisen n. 1-5 vuoden aikana akku menettää aluksi kapasiteettiaan koosta riippuen 2-8 % normaalisti ja tämän jälkeen kapasiteetin pieneminen hidastuu selkeästi . Talviolosuhteet kasvattavat kulutusta ja täten 30 % on suhteellisen (inho) realistinen arvio talvella päästävästä 100 % – 0 % arviosta.

Merkki / MalliWLTPTalvella pääsee noin
Tesla Model 3547 km380 km
Tesla Model S610 km420 km
Volkswagen ID4520 km364 km
Hyndai Ionic 5507 km354 km
Nissan Leaf270 km189 km
BMW I3307 km214 km
Polestar 2551 km385 km
Skoda Enyaq530 km371 km
Talvikulutus käyttäen 0,7 kerrointa

Miten maksimoin talvella matkan eli rangen?

  • Lähde matkaan täydellä akulla ja käytä esilämmitystä jos autosi tukee ominaisuutta. Tällöin virtaa ei mene näihin auton akusta vaan laturista.
  • Käytä pienemmän tuuman renkaita ja tarkista oikeat rengaspaineet. Pienempi tuumakoko ja oikea rengaspaine vähentää vierintävastusta.
  • Pidä sisätian lämpötila sopivana. Liian kuuma kuluttaa sähköä turhaan.
  • Aja rajoitusten mukaisesti. ilmanvastus kasvaa nopeuden neliössä. Nopeuden nostaminen esimerkiksi lukemasta 80 km/h lukemaan 100 km/h tarkoittaa 25 prosentin verran lisääntyvää vauhtia, mutta samalla yli puolella kasvavaa ilmanvastusta.

Todellisuus talvimatkustamisesta sähköautolla.

Jos lähdet pidemmälle reissulle esim Tampereelta Ouluun (489 km) et pääse ilman pysähdystä ja lataamista perille, mutta tähän ei ole tarvettakaan. Harva autoilija on niin kova kuski, että ajaa vajaa 500 km samalta istumalta. 1 x tauko 30 min ja lataus 50 KW laturilla tuo parhaimmillaan n 150 km (WLTP) lisää kilometrejä akkuun. Jos on kiire mene nopeammalle laturille esim 150 KW laturille ja lataa vielä nopeammin (tässä kirjoituksessa ei oteta kantaa akun varauslukemaan latausta aloittaessa yms muuttuviin tekijöihin vaan annetaan karkea esimerkki). Kahden pysähdyksen taktiikalla eli ajetaan esim 200 km + 200 km + 89 km niin 200 km tarkoittaan n. 2 h istumista ennen lepotaukoa.

Talviautoilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *